Historien om Bergholts opskrifter | Se de bedste opskrifter hér

Feature-billede for Bergholts opskrifter - gang i gryderne

Vin chaud – fransk gløgg

Andebryst

Hjemmelavet rødkål til jul

Hjemmelavet béarnaise

Hummerbisque

Rødvinssauce

Confit de canard

Kalvefond

Sugo

Sabayonne- Zabaglione-creme

Røllike & gråbynke

Restaurant noma

Lammeculotte

Gråand

Rillettes

Kalvefilet

Okseklump 

Onglet

Fasanbryst

Falsled Kro

Demi-glace

Tournedos rossini

Gourmet eller gourmand?

Insalata caprese

Historien om Bergholts opskrifter

Min mormor havde et miniaturestøbejernskomfur (30 bredt x 50 cm langt) fra Morsø. Varmekilden var en miniaturespritbrænder smedet af drengene på Godhavn. Det var måske nok dér, det begyndte.

Jeg husker duften af spritflammen, særligt kombineret med smør, der blev brunet på en lillebitte støbejernspande.

Pandekager med en diameter på 4-5 cm blev bagt, mens syltetøj boblede i en lille gryde ved siden af. Måske var det tidligere.

Jeg har fået at vide, at jeg har siddet i håndvasken ved siden af, når der blev lavet mad, siden jeg var halvandet år gammel.

Bloggens start i 2007

I 2007 begyndte jeg at blogge om gastronomi. Jeg havde lovet mig selv — og min kæreste — at tage en ordentlig slapper efter en kraftanstrengelse i forbindelse med etableringen af en ny virksomhed. En dag sad jeg og bladrede billeder igennem og lagde et af dem online. Derfra gik det slag i slag.

Bergholts opskrifter er på sin vis en dårlig titel til bloggen, for jeg angiver sjældent afmålte ingredienser. Det er mere inspiration. Æg har forskellige størrelser, tomater forskellig smagskoncentration, vine forskelligt syreindhold, så jeg angiver sjældent mængdeforhold og –angivelser.

Klassiske franske opskrifter

Det franske køkken fyldte meget i starten, hvor jeg tyggede mig igennem de klassiske kogebøger (Escoffier, Alibab, osv.) og prøvede kræfter med retterne (rødvinssauce, kalvefond, confit de canard, hummerbisque, sauce béarnaise, boeuf bourgignon, ongletrillettes, gastriqe, demi-glace med videre).

Det, man kan sige, omme på den anden side af de eksperimenter er, at der er en grund til at klassikere bliver klassikere – der er noget i retternes kerne, der bare virker. I forbindelse med udviklingen af mange af opskrifterne, blev der eksperimenteret med gode matches mellem mad og vin – og det blev igennem årene til mange smagenoter, primært på vine fra den nordlige rhônedal og Østrig.

De fleste af disse smagenoter fremstod irrelevante her mange år, efter at vinenen blev smagt – og ledte til mere forvirring end oplysning, tænkte jeg, så de fleste er slettet.

200.000 til 300.000 månedlige læsere

Bloggen var aktiv mellem 2007 og 2014 med læsertal op til 200.000-300.000 månedlige læsere takket være godt indhold med et touch af søgemaskineoptimering.

Kronologiske nedslag

  • Trods præferencer for Bourgogne Blev min morfar medejer af Château de Haux – udtalen Blev diskuteret. jeg hælder selv til rhône & Bourgogne, ikke så Meget Bordeaux.
  • Da jeg var omkring syv, Havde min far en kæmpepose med korkpropper. Primært Bordeaux.
  • I 2000 – var jeg i Valence, Tain & Avignon – & Blev hooked på syrah fra den nordlige Rhônedal – balancen mellem frugten, syren & mineraliteten var fantastisk.
  • Havde læst meget om ‘grüner veltliner’ (udtales med ‘v’, ikke ‘f’) som kultdrue — og smagte Hirtzbergers Federspiel på Le Sommelier, hvor Francis Cardenau stod bag serveringer af den bedste rødvinssauce, jeg på det tidspunkt havde smagt–  som apéritif – smukt!
  • 2005 – tog på Pilgrimsrejse til Wachau i Østrig Og så & smagte grüner veltliner & riesling – Ried Pfaffenberg, Ried Wacthberg, Ried Loibenberg, etc.
  • Fremragende smagemuligheder på Kloster Und (60 vine på hele, halve og kvarte glas).
  • 2007: Generelt smag for de vine & druesorter, der produceres på kuldegrænsen af deres formåen – syre, mineralitet, typicitet.
  • 2008: Drak en del mere fransk hvidvin end tidligere (primært Chablis Og hvid rhône). De østrigske vine fra Wachau & Kremstal var forrygende, men også lettere utilgængelige; koncentrationen fornemmes dog tydeligt. Riesling “Kögl” fra Salomon-Undhof er Meget tyktflydende.De første 2007’ere er blevet åbnet. Meget syrerige pt., men lover godt Og markant rankere end 2006. For wachauvinenes vedkommende smager Federspiel af Federspiel isf. smaragd som i 2006.
  • 2008 — jeg har kastet mig ud i min første restaurantanmeldse — vinbaren Tire Bouchon gik det ud over.
  • Årets hidtil bedste opskrift fra Bergholt — udråber jeg egenhændigt — Lammeculotte med linser fra Puy.
  • 2009 — Endelig. Fik mulighed for at spise på grønlykkefamiliens gastronomiske højborg i Det sydfynske, Falsled Kro og senere på året restaurant noma, der blev rammen for et længere essay omkring opelvelsen.
  • 2009 — Gik i gang med at samle trådene fra tidligere projekter Og lancerede Bergholts opskrifter.
  • 2010 — Tog intiativ til en hjemmeside, der samlede alle danske madblogs, Madbevægelsen. Arkiveret i 2020.
  • 2014 — Og frem. Ja, så er Det ikke blevet til så Meget. jeg tabte lidt interessen for Det franske køkken, efter at have tygget mig igennem mere end 20 kogebøger Og omkring 250 opskrifter. jeg har fået min (un)fair share af trøfler, bourgogne, foie gras, Sauternes, Saint-Joseph, crème brûlée og 10-12-20 anretninger på en aften.
  • Blevet yderst interesseret i klassiske grønne japanske tetyper – og senere ekstremt interesseret i Pu Erh-te, som en kort overgang betød, at jeg overvejde at reboote bloggen her med en tesektion. Det blev dog kun til et enkelt (længere) indlæg. Hvis man leder efter noget alkoholfrit med samme kompleksitet som vin, så er te et rigtig godt bud.

Kontakt

Mail: [email protected] 

Du kunne også være interesseret i …

Bergholts opskrifter på Facebook

Leben CS-600 Om rørforstærkere fra japanske Leben

Copenhagen Photographer ~ Bergholt Photography

Objects for an Ideal Home

Flora Excursoria Hafniensis