Der sker noget på ostefronten pt. i Danmark. Thise Mejeri annoncerede for et stykke tid siden, at en lagringsfacilitet tæt ved Vesterhavet, omkring Bovbjerg Fyr, var blevet lejet med det særlige formål at skabe en ny ost.
Vesterhavsost – ikke så mange dikkedarer
Navnet kendes i dag, og det er Vesterhavsost. Ikke så mange dikkedarer dér, men masser af storytelling i produktlanceringen. Og det gør ikke noget, for osten smager fantastisk, synes jeg. Tidigere producerede Arla deres Søvinds-ost i bygningen.
Thise Mejeri & Vesterhavsost
Vesterhavsost produceres på mælk fra økologiske køer inden for en radius af 20 kilometer fra lagringsfaciliteten. I mange år har vi skullet vende os mod Frankring, Italien og Spanien, når der skulle ost i særklasse på bordet.
Det meste af den ost, der blev produceret i Danmark, havde ikke særlig regional karaktér — det var langt henad vejen samlebåndsproduktion.
Fra lokalproduktion til industrialisering tilbage igen til terroir
En del af forklaringen er den industrialiserings- og optimeringstanke, der gennemsyrede Danmark fra 50’erne og frem. Producenterne ensrettede produktionslinjerne, bestanden af køer blev sammensat, så det totale kvantum af mælk blev højest muligt, samtidig med at forbrugerne lærte at lære at ensartethed var en kvalitet.
Andelsmejerier på stribe blev nedlagt, og resultatet, vi stod tilbage med, var en homogensieret mælke- og osteproduktion og et kvasimonopol ved navn Arla.
Om Thise Mejeri
Thise Mejeri slår i disse dage markant igennem — som firma, som story telling og som leverandør af gode produkter. En samling bønder henvendte sig vist i midten af firserne med den — på de tidspunkt vanvittige idé — at lave producere 100% økologisk.
Bevægelse mod økologi og biodynamik
I dag sværger flere og flere gastronomer til økologiske, hvis ikke ligefrem biodynamisk, producerede varer. Primært af smagshensyn, sekundært af miljøhensyn.
Ost og skinker
Vi burde vel egentlig også kunne producere nogle ordentlige lufttørrede skinker selv, fremfor at sværge til sortfodsskinker fra Spanien, eller velhængte sager fra Parmaregionen. Slagter Munch i Skagen kan i hvert fald godt finde ud af det…
Vesterhavsost tildelt Mejeribrugets Gourmetpris
Vesterhavstost modtog sidste år Mejeribrugets Gourmetpris — 39 produkter var tilmeldt og prisuddelingen foregik på restaurant Nimb i Tivoli. Nick Nørreby, der fungerer som ostemester for Thise Mejeri, kunne modtage prisen.
Lang tids lagring og saltnister
Osten lagres i minimum 26 uger og fremstår fast, tør og med saltnister a la Prima Donna og vellagret parmesanost. Den har hermed min varmeste anbefaling.
Hvad er Thise Mejeri?
Thise Mejeri er det dansk andelsmejeri, der siden etableringen har haft et stort fokus på økologisk produktion af mælke- og mejeriprodukter. Ifølge Wikipedia har Thise Mejeri omkring 90 andelshavere.
Du kunne også være interesseret i
Mest læste opskrifter på Bergholts opskrifter