Anders Selmers vine fra Lilleø & lidt om elverprinsesser

Dansk vin er noget, mange intuitivt forbinder med underlige eksperimenter lidt udenfor Avedøre. Der var vist også noget med en vingård i det nordsjællandske.

Interessegenenmbrudet og kendthedsfaktoren kom med Nordlund på den tyske Rondo-krydsning., mens smagsgennembrudet, ifølge mange, har ladet vente på sig. Anders Selmers vine produceret på Lilleø var for mig lidt af en øjenåbner, i forhold til hvor gode vine der efterhånden lod sig producere i Danmark.

Dansk vin har været mere en kuriøsitet end vin med rygrad, dybde, balance og elegance.

6 flasker Arwen, produceret af Anders Selmer på Lilleø
6 flasker Arwen, produceret af Anders Selmer på Lilleø

Danske druer dyrket på kuldegrænsen på Lilleø

De globale klimaforandringer sætter de klassiske vinregioner under pres. Nogle af de vine, jeg sætter højest smagsmæssigt, stammer fra områder, hvor druesorten presses til det yderste af sin kuldegrænse.

Det kunne være riesling-vine på smaragdniveau fra Østrig — og det kunne være syrah fra den nordlige rhônedal. Disse områder står med en udfordring, tror jeg, hvis opvarmningen fortsætter.

For de danske vinbønder er ændringerne måske mere positive. For nu kan det — som standen af danske madbloggere fik øjnene op for i forbindelse med lørdags Madbloggersymposim — lade sig gøre at producere ikke bare drikkelige, men gode vine i Danmark.

Anders Selmer præsenterer sine vine til Madbloggersymposium
Anders Selmer præsenterer sine vine til Madbloggersymposium

Om Anders Selmers vine

Anders Selmer, der i samarbejde med Claus Meyer dyrker vin på æbleøen Lilleø, bød på smagsprøver. Alle vinene kunne drikkes. De var syrerige og de var stramme. Men det er ung østrigsk riesling, grüner veltliner og sauvignon blanc også.

Smagning af fire forskellige vine

Vi smagte fire vine, hvilket ga’ mulighed for at smage forskellige årgang, forskellige druesorter og forskellige blends. I forbindelse med Opus-projektets anbefalinger af yderligere gastronomilæsning betegnes denne blogs genstandsområde (eller delgenstandsområde) som noget så unordisk som vin. Den tid er måske en saga blot. Det vil i fremtiden være muligt at spise god nordisk mad og drikke god nordisk vin.

Arwen 2008

Jeg var generelt imponeret over vinenes format. Stokkene blev plantet for 2-3-4 år siden, og de bedste af vinene havde fin dybde og smagsrigdom.

Arwen 2008 bød sig mest til — smukt opkaldt efter Rene Redzepis datter; et navn, er vist også deles med en elverprinsesse i Ringenes Herre. 2.300 flasker blev det til i 2008-årgangen. Prisen er 175 ex moms, ab lager, men 295,- i detail. Efter sigende en ren underskudsforretning.

God komplesitet

Arwen 2008 forekom mig sammensat i smagsbredden, måske fordi der var arbejdet med botrytiserede druer — (et approach, der også kendes fra østrigske vinproducenter som fx Weingutt Knoll) — dog med fuld udgæring til tørt niveau.

Senere på dagen gik Charlotte Mithril på talerstolen sammen med Claus Meyer. Tolkiens inspiration var delvist nordisk, det finske nationalepos Kalevala tjente som inspiration for mytologien i Midgård.  Mithril var vist navnet på en brynje, nå… digression igen igen.

Arwen 2009 mere ren i udtrykket på nuværende tidspunkt. Salomon 2009 var syrerig og fast — en vin lige efter min smag.

Anders Selmer fortalte, at der var udplantet min yndlingsdrue for hvide vine grüner veltliner eksperimentelt på enten den proasisk døbte mark 1 eller mark 2.

Den glæder jeg mig til at smage, hvis eksperimentet ender med at gå godt. Hvis ikke, så vil jeg egentlig gerne smage alligevel.

Tomlen opad for modet til, passionen og everne for at dyrke vin i Danmark.

Nysgerrig efter mere …

Historien om Bergholts opskrift her

Opskrift på hjemmelavet hummerbisque

Opskrift på hjemmelavet béarnaise

Anmeldelse af restaurant noma

Photographer in Copenhagen