Grillspyd som i 80’erne – kul & højreb
Dagens grillomgang står på grillspyd a la 80’erne, hvilket vil sige kød (i dag ungt oksehøjreb skåret i tern), rødløg og rød peberfrugt.
Sagerne blev kørt på træspyd (som havde ligget i blød i vand en halv times tid, for så er der nemlig mindre risiko for, at der går fut i dem) marineret i citronsaft, rødvin, salt, peber, olivenolie og et godt skud grofthakket frisk mynte + en smule et halvt fed finthakket hvidløg + en stor teskefuld sukker.
Spis aldrig peberfrugt rå!
Hørte engang én sige, at i de lande, hvor peberfrugter naturligt gror, spiser man dem aldrig rå. Jeg ved ikke om det er rigtigt, men det gi’r go’ mening. Rå peberfrugt er ikke lige min kop te, særligt ikke i kombination med oste. Nå…
Se også: Opskrift på insalata caprese
Grill-approach
Weber med gammeldags trækul. Forholdsvis langt mellem kul og rist, omkring 30cm, hvilket gi’r en forholdsvis lang grilltid, omkring 20-30 minutter. Spydene vendes 4-5 gange. Hvilket i et kvarters tid, mens aspargesne kommer på, og grilles så afslutningsvis tættere på kullene for at gi’ en solid, maillard-agtig, stegeskorpe.
En kuglegrill har mange fordele, men en god gammeldags firkantetgrill, som man havde i firserne, uden låg, giver en bedre mulighed for at vende spydende, fordi der ikke er nogen kant ud bagtil – samme princip som den janpanske hibachi-grill, hvor grill risten er ’tilgængelig’ fra alle kanter, hvilket passer godt til grillning af spyd.
Den klassiske firkantede 80’er-grill havde også den fordel, at risten kunne justeres nemt og løbende i i forhold til kullene for at styre varmen.
Rist på bålfad er smart
Noget lignende kan man opnå ved at lægge gløderne i et traditionelt bålfad med en rist ovenpå, der går helt ud til kanten, så kan sagerne ligesom angribes 360*.
Tilbehør og tilhørende vino
Som tilbehør bli’r det grillede hvide aspares. I glassene en pivung (2013) Côtes-du-Rhône fra Léon Perdigal. Vist nok primært på grenache, som gi’r en god sødmefuld primærfrugt, lidt mourvedre, der gi’r krydrede toner og tannin + syrah, som gi’r et vist floralt og herbalt præg.
Ikke stor vin på nogen måde; men heller ikke en ret med stor kompleksitet. Ærligt mad med ærlig vin, kunne man sige.