Opskrift på hjemmelavet sugo efter romersk forbillede
Inspirationen til dette gastronomiske eksperiment kom fra en beskrivelse af en romersk mammas sugogryde. Opskriften på den italienske sugo kom på banen under en diskussion af billige kødudskæriger samt generelle råd til, hvordan madbudgettet kan holdes inden for et rimeligt niveau, samtidig med at man hver dag spiser godt og varieret.
Forb. tid2 daged5 timert
Tilb. tid5 timert
Ret: Morgenmad
Køkken: Italiensk
Keyword: italiensk mad, rom, sugo
Servings: 4
Cost: 150
Equipment
1 Stor gryde, støbejern fungerer godt til bruning
Ingredienser
4skiver kalve- eller okseskank
1kødemne (fx okse- eller kalvebryst, -skært eller kalvebov, oksebov, okseklump)
1tør liter hvidvin
´1liter vand
lidtgod bacon, fx tørsaltet (fx fra Aalbæk) – eller en skive røget skinke
2små tomater
5skalotteløg skivet fint
Evtlidt toppe af forårsløg
Evtlidt toppe af gulerod
Evtlidt bredbladet persille, hakket grøft
Evtlidt timinakviste, bindes med madasnor og fjernes senere
20peberkorn, fx kerela eller telicherry
2litertomatpassata, polpa eller lignende. Forskellige slags dåsetomater kan stort set alle bruges. Økologisk er at foretrække. Og sørg for at købe typer uden tilsatte tørrede urter.
Il Fornais passata er blandt de bedste, jeg har kunnet finde på markedet i Danmark.
Sådan gør du
Okseskankene og kødemnet kan med fordel saltes med ca. 1 gram salt per kilo kød 12-24 timer før tilberedningen. Brunes i rapsolie og/eller smør.Tilsæt derefter resten af ingredienserne og sautér til løgene er klare og krydderierne har frigivet deres aromaer. Derefter på med vand og vin og kog kraftigt op. Lad derefter småsimre. Skum for urenheder.