Go Back
+ servings
Diverse krydderier til kogning af vin chaud (fransk gløgg).
Udskriv
5 fra 3 stemmer

Opskrift på vin chaud (fransk gløgg)

Danskerne har deres gløgg, tyskernes deres Glühwein og englænderne deres 'mulled wine'. Den franske pendant er vin chaud (aux épices — “varm vin med krydderier”). Gløgg kommer vist af ‘glødet vin’ – og er fællesskandinavisk (glögg i Sverige). I opskriften her gennemgår jeg de forskellige elementer, jeg mener, der skal til for at lave en god vin chaud.
Forb. tid2 timer
Tilb. tid1 time
Ret: Drinks
Servings: 4 personer
Author: Kasper Bergholt

Ingredienser

  • flaske rødvin flaske rødvin ikke for let, ikke for kraftig. I sagens natur gerne fransk, nu hvor vi laver 'vin chaud''
  • 20-50 gram 20-50 gram sukker eller tilsvarende mængde honning
  • en god mængde krydderier efter snak - det kunne være: kanel, nelliker, kardemomme, peber (Kerala) og Tahitivanilje
  • frugtsaft fx presset appelsin eller en smule citron (saften af en halv citron-ca.)

Sådan gør du

  • Krydderierne koges med ½ deciliter vand og sukker eller honning, evt. lidt af vinen. Karamellisér let. Lad trække mindst 20 minutter, gerne længere.
    Tilsæt vin og frugtsat til krydderiindkoget lidt efter lidt. Kog igennem eller lad være efter smag. Lad stå for svag varme minimum tyve minutter så det hele kan koge sammen. Justér med mere sukker, lidt syre – eller evt. lidt balsamicoeddike for at tilføje ekstra dimensioner til smagsbilledet.
    Keralapeberen giver en flot kant og tilføjer en ekstra dybde til krydderiernes smag efter min mening. Hvis vin chauden skal serveres til de klassiske æbleskiver med flormelis og jordbærmarmelade, så skal drikken nok sødes kraftigere.
    Eventuelle gløggrester kan koges yderligere ind sammen med fx skovbær og lidt ekstra tahitivanilje og serveres som en julemarmelade eller oven på en god is.